Zmagovita učna izkušnja? Pravi format ob pravem času

Se še spomnite, kako dolgčas nam je bilo v tretji vrsti pri urah zgodovine? Ure pouka strmeč v tablo, ko smo si skušali zapomniti datume in informacije, medtem ko smo čakali na zvonec. Učna izkušnja vsekakor ni bila razburljiva, vendar smo imeli kot učenci veliko časa, katerega smo lahko posvetili izključno temu: učenju, rasti in razvijanju znanja, da bi si prislužili dobre ocene.

Ko govorimo o podjetniškem usposabljanju z vidika učenja, stvari potekajo drugače. Naši učenci so dinamični strokovnjaki z natrpanim urnikom, ki moti njihov učni proces. Med njihovimi vsakodnevnimi rutinami in obveznostmi ima njihov čas oprijemljivo vrednost. Oblikovanje učne izkušnje, ki upošteva njihove dinamike, je ključ do posredovanja informacij na način, da ohranimo njihovo pozornost.

Učinkovitost učne izkušnje je odvisna od naših navad

Odločilnega pomena je učna izkušnja s pravim razmerjem med učnimi in delovnimi navadami. Današnji zaposleni, zlasti prodajne ekipe, želijo pridobivati informacije na prilagodljiv in enostaven način; želijo biti vključeni v dinamične programe, ki so oblikovani tako, da ustrezajo njihovemu življenjskemu slogu. Pravzaprav potek njihovega dela določa idealno učno pot in ne obratno. Med sestankom s potencialno stranko, internim posvetom o novem izdelku in predstavitveno sejo se delovni dan prodajalca hitro zapolni. Kako lahko torej v teh okoliščinah zagotovimo čas, namenjen usposabljanju? Preprosto povedano, potrebujemo pravi format.

Pravi format ob pravem času

Ključnega pomena je, da se uporabi kontinuiran pristop, pri katerem se formati prilagajajo dnevnim dinamikam zaposlenih in ne obratno. Družba Deloitte Consulting1 je pripravila grafični povzetek, ki opredeljuje, kako je mogoče različne učne module pravilno povezati z vsakim namenskim kontekstom.

Learning experience: the Continuous Learning Approaches

Če je kontekst “Izobraževanje” (Education), so primerne oblike tradicionalne metode – od učenja v učilnici z učiteljem do e-učenja in virtualne učilnice. Vsebine, ki se jih je treba naučiti, je mogoče pridobiti iz knjige, članka ali priporočenega bloga, pri čemer je na voljo dovolj časa, da se jim posvetimo. Če pa se kontekst usposabljanja nanaša na tipičen dan, bodo najprimernejše oblike dejanska praksa oz. “Izkušnje(Experience), kot so naloge ob izvajanju dela, testni projekti in kontrolni seznami.

Enako velja, če se znajdemo v medosebnem stiku s kolegi ali preko omrežij z vodilnimi v panogi. Oblika izvedbe bo povezana z interakcijskim kontekstom “Izpostavljenost(Exposure), v katerem se lahko zaposleni uči na dogodkih, konferencah ali treningih, tudi na družbenih omrežjih in v debatnih forumih. Kaj pa med delovnim časom? Najbolj priročni formati bodo zagotovo viri in orodja, ki se uporabljajo vsakodnevno, kot so Wikiji, povratne informacije, spletne raziskave in vsa orodja za podporo vsakodnevnemu delovanju, t.j. “Okolje(Environment).

Prilagodljivi formati za nepozabno izkušnjo

Tudi sama metoda učenja, obravnavana v okviru konteksta, zagotavlja prožnost in jo je mogoče uporabiti v različnih okoliščinah. Odličen primer je virtualni trening, ki je izredno učinkovit tako na ravni “Izobraževanja” (Education) kot na ravni “Izpostavljanja(Exposure). Primer so lahko podcasti, ki jih je mogoče poslušati med delovnim časom (“Okolje” – Environment), hkrati pa prinašajo možnost prenosa informacij vodilnega strokovnjaka v panogi (“Izpostavljenost” – Exposure). Trik za vzpostavitev učinkovitega učnega procesa je v tem, da ostanemo povezani z dinamikami naših udeležencev in njihovih natrpanih urnikov ne obravnavamo kot oviro, temveč kot učni prostor, ki ga je moč nenehno prilagajati. Ustvarjanje takšnih kombinacij in čim boljše izkoriščanje vsakega formata sta ključ do izjemne učne izkušnje. Učni moduli bodo stimulativni, saj bo upoštevan življenjski slog zaposlenega, vsak kontekst pa bo obravnavan kot sestavni del njegovega dneva.

Naslednji koraki

Zakaj ne bi začeli s preizkusom enega izmed najbolj priljubljenih formatov v kontekstu “Izobraževanja(Education) in “Izpostavljanja(Exposure)? Virtualni trening je trenutno eno najučinkovitejših orodij, če je izvajan na pravi način. Odkrijte skrivnosti uspešnega virtualnega treninga in nas brez oklevanja kontaktirajte za dodatne informacije.

Reference

1 Bersin (2015). Deloitte Consulting