Mikro učenje: bolj makro, kot se zdi

Kolikokrat smo že slišali, da je naš obseg pozornosti podoben tistemu od zlate ribice? K sreči to ni znanstveno dokazano, vendar se nam zdi, da naša koncentracija ni več takšna, kot je bila nekoč. Nanjo sta vplivali digitalna doba in hitrost kroženja informacij. Naša pozornost upade, če je časovni okvir predolg – vse hočemo takoj, zahtevamo odgovore na trenutne težave s takojšnjim odzivom. Zato je moralo korporativno usposabljanje spremeniti smer in uvesti krajše učne vsebine, podane z visoko frekvenco. Pozdravimo mikro učenje.

Kaj je mikro učenje?

Izraz se pojasni sam: mikro = majhen, učenje = učenje. Na kratko, gre za metodo usposabljanja, ki se izvaja na hiter in prilagodljiv način. Vsebina je posredovana v le nekaj minutah, učenec pa jo zaradi posebnih digitalnih formatov osvoji v svojem tempu. V primerjavi z metodami, ki jih poznamo, je mikro učenje neverjetno hitro, ključne ideje pa so hitro dojete. Polurni video ali dvourni modul e-učenja, čeprav se morda zdita hitra, nista del takšnega pristopa. Razlikujmo makro učenje od mikro učenja, pri čemer moramo razumeti razliko med “rad bi se naučil nekaj novega” in “hočem to takoj” ter preiti od “naučim se v nekaj urah/dneh” k “za to potrebujem 2 minuti ali manj.”1

2019, Josh Bersin

Mikro učenje in njegove prednosti

Očitno je, da hitrost mikro učenja prinaša nešteto prednosti za usposabljanje v podjetjih. Predvsem gre za metodo, ki jo je preprosto razviti in vzdrževati. Če je vsebina razdeljena na majhne komponente, jo je mogoče tudi posodabljati in kombinirati, kar prihrani čas in denar. Poleg tega je to prilagodljiva rešitev, ki bolj ustreza navadam sodobnih zaposlenih in zajema filozofijo “učenja v toku dela”. Učenci sledijo zabavnim mikro stopnjam, ki jih lahko upravljajo samostojno, predvsem pa lahko zaradi ustvarjene zavzetosti dosežejo odlične rezultate.

Mikro učenje in njegovi formati

Kateri so torej formati, ki vam omogočajo, da v običajnem dnevu posredujete jedrnato in spodbudno vsebino? Obstaja veliko formatov, vendar tisti, ki so bolj primerni za mikro učenje, izkoriščajo učinkovitost in kratkost. Vedno ponujajo le eno ključno idejo na modul, ki gre naravnost k bistvu z vizualnimi vsebinami, malo besedila in koncepti, ki se utrjujejo na vsakem koraku. Med najpogostejšimi so videi in kratke seje e-učenja (ki trajajo nekaj minut), podcasti in webcasti z neposrednim učinkom. Obstajajo tudi formati, ki so še bolj interaktivni in pri katerih je v ospredju vključevanje uporabnikov; digitalni, praktični moduli, kvizi ali tekmovalne dejavnosti, mini igre, simulacije in celo interaktivne infografike. Pri uporabi tako jedrnatih in učinkovitih vsebin je ena stvar gotova – “manj je več”.

Majhni koraki za veliko rast

Za boljšo razlago mikro učenja lahko uporabimo analogijo z večerjo: če pojeste veliko naenkrat, boste zagotovo siti, vendar boste prav tako siti in se morda počutili lažji, če boste večerjo zaužili v manjših “grižljajih”. Nič ni bolj funkcionalnega kot uživati v strokovni rasti korak za korakom ter dosledno in prožno meriti svoje rezultate. Mikro učenje predstavlja dinamičen pristop, ki odraža način razmišljanja, dela in obnašanja sodobnega zaposlenega, in je element najbolj inovativnih digitalnih strategij usposabljanja na trgu.

Reference

1 Josh Bersin (2019)

Prenesite našo e-knjigo

Če želite izvedeti več o tem, kakšni trendi in spremembe nas čakajo skupaj z mikro učenjem, si oglejte našo e-knjigo “Ostanite korak pred ostalimi” in se podajte po najkrajši poti do usposabljanja prihodnosti.

Naša e-knjiga

Kontaktirajte nas

Dovolite nam, da vam pokažemo, kako vam lahko v Mercuriju pomagamo, da postanete pripravljeni na prihodnost, in vam zagotovimo celostno učno izkušnjo, ki lahko spremeni vaše poslovanje. Kontaktirajte nas za pogovor.

Kontakt