Digitalno učenje: preseganje prostorskih in časovnih ovir

Od 90-ih let prejšnjega stoletja so se metode učenja v podjetjih zelo spreminjale, da bi zaposlenim pomagale na njihovi poti razvoja. Po na začetku bolj tradicionalnih metodah so bile zasnovane izjemno napredne digitalne oblike, ki so zaposlenim omogočile usposabljanje brez geografskih ali časovnih omejitev. Tehnologija in hitrost sta zavzeli tako pomembno mesto v naših življenjih, da se je moralo tej neverjetni revoluciji prilagoditi tudi usposabljanje v podjetjih. Digitalno učenje je znak teh sprememb: pristop, ki uporabnikom zagotavlja učinkovite rezultate in prilagodljivost.

Digitalno učenje: kjerkoli in povsod

“Digitalno učenje” je paket oblik in načinov, ki zagotavlja uspešno usposabljanje z digitalnimi orodji, saj učno snov pripelje neposredno do uporabnika. Ta vseprisotnost je ena največjih prednosti, ki nam jih je dala tehnologija: možnost posredovanja informacij brez prostorskih in časovnih ovir. Pri digitalnem učenju ni postanka. Omogoča nam, da se kot strokovnjaki razvijamo v spreminjajočem se svetu.

Digital learning example.

Digitalno učenje in njegova tri ključna področja

Katera so ključna področja digitalnega učenja in kakšne spremembe je prineslo v metode usposabljanja v podjetjih? Preučimo njegove tri temelje:

Formati:

Digitalno učenje zagotavlja vedno dostopne formate z vsebinami, ki spremljajo zaposlene skozi njihov delovnik, ne da bi prekinili potek dela. Mobilne aplikacije, podcasti, pretočne in video platforme, učni portali ter spletni tečaji 24 ur na dan. To so nekateri najbolj inovativni kanali, ki lahko zagotavljajo kratke in zelo učinkovite vsebine za stalno uporabo.

Učna izkušnja:

Učinkovitost bo odvisna tudi od pristopa k usposabljanju, ki sledi sodobnim življenjskim slogom in navadam. Učna izkušnja je pravzaprav še ena ključna točka digitalnega usposabljanja. Če zaposleni del svoje razvojne poti poveže z že znanimi in lahko dostopnimi orodji, je takšna interakcija lahko le plodna. Dejansko se lahko uporabnik, glede na svoje potrebe, s preprostim klikom odloči, kdaj in kako se bo učil, kar mu zagotavlja hiter dostop do informacij.

Uporabniki:

Komu lahko torej to prilagodljivo usposabljanje koristi? Seveda vsem. Nobenih omejitev ali ovir ni. Digitalna orodja, ki jih zaposleni običajno uporabljajo vsak dan (tudi zasebno), lahko omogočajo dostop do njihovega tekočega programa usposabljanja. Udeleženci lahko nadaljujejo tam, kjer so prej ostali, in kadar koli je to potrebno.

Neprekinjeno digitalno usposabljanje

Digitalno učenje je na pravi poti, saj se vedno več podjetij zaveda, da je treba usposabljanje zaposlenih izvajati z metodami, ki upoštevajo njihove tokove in navade. Vendar pa se usposabljanje v prihodnosti ne bo ustavilo pri tem. Tako kot nas tehnologija že usmerja po drugih poteh (kot sta virtualna resničnost in umetna inteligenca), morajo tudi pristopi k usposabljanju slediti trendu sodobnosti, pri tem pa vedno poskrbeti za spoštovanje družbenih in tehnoloških sprememb. Tudi ko se svet ustavi, kot v primeru nedavne pandemije, je digitalno učenje tisto, ki podjetjem omogoča usposabljanje novih kadrov in nadgradnjo znanj, ne da bi pri tem naletela na kakršne koli ovire, saj vključuje tehnike učenja na daljavo, hkrati pa zagotavlja glavni cilj – ohranjanje visoke motivacije zaposlenih, ne glede na to, kje se nahajajo.

Naslednji koraki

Če želite izvedeti, kako lahko digitalno učenje pomaga podjetjem v času družbenih in tehnoloških sprememb ter premaguje omejitve prostora in časa, si oglejte Velux Group Case Study. Ne pozabite se obrniti na nas za vsa vprašanja.