Čas je za poletne počitnice. Zakaj potrebujemo odmor in kako nam lahko UI pri tem pomaga?

Spet je tisti čas v letu, ko se odpravljamo na zaslužen oddih, kjer se odklopimo od vsakodnevnih obveznosti in se prepustimo sprostitvi ter dogodivščinam. Toda, ali dejansko potrebujemo počitnice? Resnici na ljubo: DA, zares jih potrebujemo. Zakaj? Kaj se v resnici dogaja v naših možganih in telesih, ko se za nekaj časa sprostimo na soncu? Preden za nekaj tednov zapremo svoje prenosne računalnike, ali nam lahko pametnejša tehnologija, ki jo poganja UI, pomaga pri resničnem izklopu?

Preverimo podrobneje.

Vaši možgani so mišica. Ne pozabite jih razgibavati…

William Taft (27. predsednik Združenih držav Amerike) je leta 1910 dejal: “Dva ali trije meseci dopusta so nujni, da bi naslednje leto nadaljevali delo z vso potrebno energijo in učinkovitostjo.”

Čeprav si večina od nas ne more privoščiti, da bi si vzela do četrtine leta dopusta, lahko že nekaj tednov bistveno vpliva na dobro počutje in posledično na popočitniško produktivnost.

Tukaj so le trije od mnogih razlogov, zakaj so počitnice več kot le “ne-delo”:

  1. Kognitivna prožnost
    Nedavne raziskave, vključno z obsežno nizozemsko študijo1, so pokazale, da so počitnice – kot odmik od vsakodnevne rutine in ponavljanja – odličen način za znatno povečanje naše kognitivne prožnosti. To pomeni, da se izboljša naša sposobnost prilagajanja novim situacijam in razmišljanja o več konceptih hkrati. Če si vzamemo dopust, lahko postanemo bolj spretni pri usklajevanju nalog in iskanju ustvarjalnih rešitev, ko se spet vrnemo na delo.
  1.  Zmanjševanje stresa 
    Počitnice so dokazano sredstvo proti stresu. Številne študije so pokazale, da se med počitnicami in po njih merljivo zmanjšajo utrujenost, tesnoba, razdražljivost in jeza. Posamezniki npr. ugotavljajo znatno zmanjšanje teh negativnih čustev, zaradi česar se počutijo bolj sproščeno in umirjeno. Zmanjšanje stresa je več kot le sreča – lahko vam reši življenje. Devetletna študija2, v kateri je sodelovalo 12.000 moških srednjih let, je pokazala, da so imeli tisti, ki so 5 let izpustili daljše počitnice, 30% večjo verjetnost, da bodo utrpeli srčni infarkt…
  1. Povečano delovanje možganov 
    Potovanje v nova okolja krepi možganska področja, povezana z učenjem, s spominom, z ustvarjalnostjo in s kritičnim razmišljanjem. To ne le spodbuja rast možganskih celic, temveč pomaga tudi preprečiti nevrodegeneracijo, povezano z depresijo, demenco, Alzheimerjevo in s Parkinsonovo boleznijo. Preprosto povedano, izpostavljanje možganov novim dražljajem ima lahko dolgoročne koristi. Poleg tega boste na družabnih večerjah veliko bolj zabavni.

Kako “pravilno” preživljati počitnice – na način UI…

Vse je odvisno od ravnovesja…

Če želite čim bolj izkoristiti počitnice, poskrbite za ravnovesje med aktivnostjo in počitkom. Telesne dejavnosti lahko okrepijo delovanje možganov, dovolj počitka pa pomaga pri zmanjševanju stresa. Tu pride do izraza UI. Orodja, kot je Ask Layla, vam lahko pomagajo pri načrtovanju vašega potovanja tako, da vam predlagajo kombinacijo različnih aktivnosti in sprostitve glede na vaše želje in cilje potovanja.

Pozdravljeno, sonce!

Sončna svetloba ne prinaša le zagorelosti. Vitamin D, ki se sintetizira s sončno svetlobo, je bistvenega pomena za delovanje mišic, zdravje imunskega sistema, kostni metabolizem in duševno zdravje. Čas, ki ga preživite na soncu, lahko izboljša vaše razpoloženje in telesno počutje. Orodja UI, kot je Wanderbot, vam lahko pomagajo najti najboljše sončne kraje in aktivnosti na prostem med potovanjem ter tako zagotovijo, da boste kar najbolje izkoristili svojo izpostavljenost soncu.

Vzemite si prosto jutro…

Ena od najpomembnejših razlik med delovnim tednom in počitnicami je količina spanca, ki si jo privoščimo. V povprečju med delovniki ne spimo dovolj, zaradi česar se kopiči spalni primanjkljaj (približno tretjina nas spi manj kot priporočenih minimalnih 7 ur na noč3). Med počitnicami ljudje običajno spimo več in nadoknadimo ta dolg, ki je ključen za obnovo fizioloških funkcij, izboljšanje razpoloženja in splošnega zdravja. Aplikacije Emma, ki jih poganja UI, lahko pomagajo spremljati in izboljšati spalne cikle, potovalni asistenti, kot je klepetalni robot Expedia, pa lahko pomagajo učinkoviteje upravljati vaš potovalni urnik, s čimer si zagotovite dovolj časa za počitek in regeneracijo.

AI travel planning tools

Za konec…

Počitnice niso le zabava – so znanstveno dokazana potreba za naše duševno in telesno zdravje. Vaši sodelavci in šefi bi se vam morali zahvaliti, da ste se odpravili na dopust, saj se boste vrnili bistrejši, srečnejši in bolj produktivni. Gre preprosto za znanost. Ko boste naslednjič načrtovali oddih, se spomnite, da to ni le luksuz – je bistvenega pomena za vaše dobro počutje. S pomočjo nekaj orodij UI pa lahko načrtujete popoln dopust, pri čemer lahko uravnotežite aktivnost, počitek in vse, kar je vmes, da bi kar najbolj povečali njegove koristi.

Ko se torej znova vrnete v svet prodaje, boste lahko takoj začeli delati s polno paro…

Želite odkriti še druge načine, kako lahko UI pomaga vselej preobremenjenim prodajnim specialistom? Pripravili smo neprecenljivo zbirko virov, nasvetov in orodij za usposabljanje – vse o UI na enem mestu.

Reference

1 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517714000685

2 https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.112.003640

3 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6506a1.htm