Virtualni trening – trening, ki pride k vam

Kitajski pregovor “Želim vam, da bi živeli v zanimivih časih” še nikdar ni bil tako aktualen kot danes – omejitve potovanj, ekstremno vreme, politična nestabilnost. Če k temu prištejemo še zahteve po trajnostnem razvoju in zelene pobude se zdi, da je težko obvladovati vse, ob tem pa ostati konkurenčen, še zlasti ko gre za področje usposabljanja. Potrebujemo sedanjemu času prilagojeno rešitev.

Virtualni treningi ponujajo prav to – način, da ostanemo na tekočem, v koraku z novimi trendi in da nadgradimo svoje znanje, ne glede na to, kaj se dogaja v svetu. Vendar pa niso le odlično nadomestilo, ko se ne moremo osebno srečati – ponujajo tudi način za reševanje vrste drugih izzivov:

Virtualno učenje zniža stroške, saj ni stroškov potovanj in nastanitve, delovni čas, ki ga zaposleni porabijo za usposabljanje pa se prav tako skrajša, saj ne porabijo časa za potovanje. Tudi ogljični odtis vaše organizacije upade, produktivnost pa naraste. To je »win-win« situacija za vse.

V resnici kratki in časovno razporejeni virtualni treningi niso primerni le, ker omogočajo usposabljanje v toku dela – smiselni so tudi z vidika učenja. Virtualni treningi namreč prispevajo k prilagodljivi in vsestranski učni poti, ki je popolnoma prilagojena sodobnemu delovnemu mestu in potrebam udeležencev.

Zato smo v Mercuri International tako navdušeni, da vam lahko ponudimo tudi to možnost. Zavedamo se, da je to dokaj nov koncept in da se ob tem poraja mnogo vprašanj. Zakaj si ne bi ogledali tudi odgovore na njih? Prepričani smo, da vam bodo pomagali odkriti prednosti virtualnega treninga.

Kaj je virtualni trening?

Virtualni trening je sinhroni učni dogodek, ki pod vodstvom trenerja poteka na namenski platformi. Lahko je samo posamezen dogodek ali niz različnih treningov, ki jih trener izvaja v živo tako, da so hkrati povezani tudi vsi udeleženci. To omogoča, da se ljudje, ki se sicer fizično nahajajo na različnih lokacijah in v različnih časovnih pasovih, učijo skupaj, brez dodatnega vpliva na stroške.

Kako dolgo traja?

Dolžina virtualnega treninga se običajno giblje med eno in dvema urama, odvisno od obravnavanih vsebin, učnih ciljev, učnih potreb in razpoložljivosti udeležencev. To pomeni, da se usposabljanje dogaja v delovnem procesu, kar udeležencem omogoča delo v preostalem času delovnega dne. Vpliv na delovnik je tako minimalen v primerjavi z običajnimi celodnevnimi treningi. 

Kako izgleda virtualni trening? Ali lahko udeleženci sodelujejo s trenerjem in med seboj?

Prav interaktivni element je tisto, kar virtualni trening loči od enosmernih webinarjev, kot jih pozna večina ljudi. Opremljen je namreč s funkcijami, ki udeležencem omogočajo aktivno sodelovanje in interakcijo med seboj od tam, kjer se fizično nahajajo. Ključ do uspeha so izkušnje konzultanta pri izvedbi virtualnega treninga ob upoštevanju najboljših praks za sodelovanje udeležencev in uporabi celotnega potenciala virtualnega okolja. Mercuri ima bogate izkušnje z izvajanjem usposabljanj in fasilitacijo, uporabo najboljših praks in preizkušenih metodologij optimiziranih za vse načine učenja.

Kako vem, ali udeleženci aktivno sodelujejo ali le pasivno poslušajo?

Aktivno učenje je v središču učne izkušnje, oblikovane in izvedene s strani Mercuri International, ne glede na to ali je le-ta v živo ali virtualna. Ključno je opredeliti pričakovanja na začetku vsakega virtualnega treninga, zato da se udeleženci zavedajo potrebnega angažiranja. Trener svoje delovanje vedno kombinira z aktivnostmi udeležencev, ki od njih zahtevajo, da razmišljajo in podajajo odgovore. Tu gre za ankete, odprta vprašanja, delo v majhnih skupinah in na virtualnih »flipchartih«, skupno uporabo datotek ali zapiskov … Edina omejitev je večinoma le kreativnost trenerja.

Kaj pa materiali? Ali so predstavljeni v isti obliki kot v tradicionalnih učilnicah?

Učno gradivo, ki ga uporabimo, je s podporo Mercurijevega digitalnega učnega centra zasnovano in razvito posebej za virtualno izkušnjo učenja. Naše znanje na področju digitalnega učenja skupaj z našo treninško ekspertizo in več kot 50-letnimi izkušnjami zagotavljajo najboljšo obliko vaših materialov.

Izgleda odlično! Kako lahko izvem več o virtualnih treningih za mojo organizacijo?

Stopite v stik z vašim Mercurijevim konzultantom ali pa nam pošljite sporočilo in pomagali vam bomo oblikovati pravo virtualno treninško rešitev za vaše sodelavce.  

Preberite več o našem Digital Learning Centru.